For gratis studierådgiving
Åpningstider 09 - 16 (man-fre)

Har du spørsmål angående våre studier eller opptakskrav – vi hjelper deg gjerne!


Da Monica skadet skulderen, ble medisinsk sekretær-studiet den perfekte løsningen

Kvinne i hvit frakk smiler og holder et nettbrett i en lys korridor.

Monica Miranda gikk hotell- og næring på videregående og arbeidet tidligere som kokk. Da hun skadet skulderen, måtte hun finne en ny yrkesvei.

Omskolering

"Jeg kunne ikke bære så tungt lengre, så da måtte jeg gjøre noe annet. Jeg arbeidet med salg og som kundekonsulent i SAS, men etter fem år ville jeg gjøre noe annet. En kollega hadde en venninne som arbeidet som Medisinsk sekretær. Det hørtes utrolig spennende ut, og var noe jeg ville lære mer om", forteller Monica.

Som småbarnsmor var det ikke alle studieretninger som var like enkle å kombinere med en hektisk hverdag. "Jeg var i mammaperm da jeg startet på utdanningen. For meg var skoledagene perfekt lagt opp, og det gikk veldig fint å kombinere studiene med permisjon. I tillegg må jeg skryte av lærerne. De var helt fantastiske. Kunnskapsrike og hjelpsomme dersom man stod fast på noe", sier tobarnsmoren.

38-åringen fullførte studiet i 2017. Hun forteller at hun var heldig – og fikk den første jobben hun søkte på. "Jeg fikk et vikariat på ortopedisk avdeling, men har nå fast stilling på hjerteavdelingen på Haukeland. Her trives jeg veldig godt. Det er et fantastisk arbeidsmiljø".

Hvordan vil du beskrive jobbhverdagen?

"Utrolig kjekk, variert og spennende. Man går dypere inn i fagområdet man lærte om på skolen, og det er noe av det jeg liker aller best med jobben. Du lærer nye ting hver dag. Her på hjerteavdelingen til Haukeland har jeg lært utrolig mye om hvordan hjertet fungerer. Det er fascinerende hvor mye som kan skje med hjertet".

– Du blir ikke bekymret for ditt eget hjerte da?

"Jeg passer nok litt ekstra på det nå, ja", ler Monica.

Medisinsk sekretær

Medisinsk sekretær tilbys som deltids- og nettstudium med nettsamlinger en gang i uken, på ettermiddagene. Disse vil bli tatt opp slik at de kan sees i etterkant. I nettskolen finner du lesestoff, videoer, begrepsforklaringer, oppgaver og refleksjoner. Du vil få personlig oppfølging og hjelp av høyt kvalifiserte faglærere og studieveiledere som følger deg gjennom hele studietiden. Til læreren sender du innsendingsoppgaver slik at du får faglig veiledning og råd i læringsprosessen mot eksamen.

Mye praktisk

Monica skryter av hvordan studieløpet er lagt opp. På skolen er det ikke bare fokus på den teoretiske biten av yrket, som anatomi, medisinsk terminologi og psykologi, men også den praktiske biten. Studentene lærer blant annet hvordan man utfører enkle laboratorieoppgaver, som urinprøveanalyse og å ta blodprøver. Sistnevnte er en oppgave man gjerne må utføre noen ganger før den sitter.

Fagansvarlig for Medisinsk sekretær, Turi Borgund, sier at studentene ofte trekker frem laboratoriebiten som det mest spennende, men at utdanningen er innom en rekke fagområder man vil få bruk for når man kommer ut i arbeidslivet. "Utdanningen er hovedsakelig bygget opp av helsefag, men også pasientadministrative systemer. I tillegg lærer de å ta blodprøver, samt andre prøver og å analysere disse. For de som ønsker, kan man bygge på med en ekstra modul på slutten av studiet. Her lærer man å ta EKG og blodtrykk, samt andre praktiske oppgaver man kan måtte gjøre på et legekontor", forteller Turi.

"Alt er veldig praktisk lagt opp slik at studentene er klare for det som venter dem når de er i jobb".

 

turi eksamen.jpg

GIVENDE JOBB: – Studiet passer for dem som ønsker å arbeide med mennesker og hjelpe personer som ofte befinner seg i en vanskelig livssituasjon, sier fagansvarlig Turi Borgund. Foto: Espen Bakketun GFss / Spray

Hvem tenker du Medisinsk sekretær-studiet passer for?

"For dem som trives med å arbeide med mennesker og som vil ha en arbeidshverdag som aldri er lik den neste. Man er virkelig med på å gjøre en forandring i livet til mennesker som kan befinne seg i en vanskelig livssituasjon. Man er ofte det første mennesket en pasient treffer på. Det er en veldig givende jobb", understreker Turi. "Det er heller ingen tvil om at det er en overvekt av kvinner som tar denne utdanningen. Vi skulle gjerne sett flere menn søke om plass. Det hadde vært bra", avslutter hun.

Monica var så fornøyd med utdanningen at hun har anbefalt det videre til venner og bekjente. "Jeg har faktisk en venninne som starter opp til høsten. Jeg angrer ikke et sekund på studievalget", avslutter Monica.

Vil du også bli medisinsk sekretær? Vi har ledige studieplasser. Søk i dag!