For gratis studierådgiving
Åpningstider 09 - 16 (man-fre)

Har du spørsmål angående våre studier eller opptakskrav – vi hjelper deg gjerne!


Drømmer du om å bli ingeniør? Vi hjelper deg med å komme inn på studiet

To personer diskuterer ved et bord utendørs, en med nettbrett og penn.

Ingeniørstudiet åpner døren til en spennende karrierevei med store muligheter. Ingeniører er ettertraktet i dagens arbeidsmarked, og utdanningen gir deg trygghet, gode utviklingsmuligheter, og en konkurransedyktig lønn. Hos NKI Nettstudier tilbyr vi tilpassede studier som hjelper deg på veien mot å oppfylle opptakskravene.

Tre ulike veier for deg

For å kvalifisere deg til ingeniørstudiet finnes det flere ulike veier avhengig av din nåværende utdanningsbakgrunn og hvilke fag du mangler. Her presenteres tre mulige alternativer: forkurs, realfagskurs og realfag som privatist.

«Jeg får ofte spørsmål om forskjellene mellom forkurs, realfagskurs og realfag. Forhåpentligvis vil dette innlegget gi deg en bedre forståelse av de ulike alternativene»

Madeleine Gjervan Hallum, Studierådgiver
studierådgiver madeleine med pc som smiler i kamera

Forkurs

Hvem passer det for?

Forkurset passer for deg som enten har:

  • grunnskole og minst 5 års arbeidspraksis
  • fagbrev eller fullført yrkesfag på videregående skole
  • yrkesfag Vg1 og Vg2
  • generell studiekompetanse (lavt snitt)

Dersom du mangler generell studiekompetanse eller har et vitnemål med lavt snitt, er forkurset en fin inngangsport inn til ingeniørstudiene. Forkurset inneholder fem fag, og gir deg muligheten til å søke deg inn via forkurskvoten – 20% av studieplassene er reservert for de som har tatt fullt forkurs.

Det er snittet på de fem fagene som teller i opptaket. Forkurset er spesifikt rettet mot ingeniørstudiet og dekker alt du trenger.

Innhold: Matematikk (forkurs ingeniør), Fysikk (forkurs ingeniør), Norsk (forkurs ingeniør), Engelsk (forkurs ingeniør) og Teknologi og samfunn (forkurs ingeniør).

Studiestart: Når som helst.

Varighet: Fleksibelt, men normalt ett år på heltid eller to år på deltid, med en arbeidsinnsats på 1600–1700 klokketimer. Du har tilgang til forkurset i 18 måneder, men velger selv om du vil fullføre på kortere tid.

Eksamen: Skriftlig eksamen i alle fag. Eksamen arrangeres i mai/juni og kan tas sentralt i Oslo eller ved et eksamenslokale nær deg. Eksamensavgift er inkludert i prisen. Du kan lese mer om eksamen her.  

Opptakskrav:

  • fagbrev eller fullført yrkesfag på videregående skole
  • bestått yrkesfag Vg1 og Vg2
  • grunnskole og minst 5 års arbeidspraksis
  • generell studiekompetanse

Finansiering: Lånekassegodkjent. Eksamensavgift er inkludert i prisen. Se mer om finansiering og betalingsmuligheter her

Realfagskurs (forkurs matematikk og forkurs fysikk)

Hvem passer det for?

Realfagskurset passer for deg som har generell studiekompetanse, men mangler realfagskompetanse. Har du ikke hatt T-matematikk på videregående vil det være en fordel å ta dette kurset da matematikken begynner med pensum fra T-matematikk. Når det gjelder fysikken er 20 % - 30% av pensumet tilpasset ingeniørutdanningen, og vil derfor være en god støtte for videre ingeniørstudier.  

Innhold: Matematikk forkurs inneholder pensum fra 1T, R1 og R2. Fysikk forkurs inneholder pensum fra fysikk 1, samt fysikk tilpasset ingeniørstudier.

Studiestart: Når som helst.

Varighet: Fleksibelt, men normalt ett semester heltid, eller to semestre deltid. Fleksibel gjennomføring. Du har tilgang i 12 måneder, men kan fullføres på kortere tid.

Eksamen: Skriftlig eksamen i begge fag. Eksamen arrangeres i mai/juni og kan tas sentralt i Oslo eller ved et eksamenslokale nær deg. Eksamensavgift er inkludert i prisen. Du kan lese mer om eksamen her.

Opptakskrav: Generell studiekompetanse

Finansiering: Lånekassegodkjent. Eksamensavgift er inkludert i prisen. Se mer om finansiering og betalingsmuligheter her


 

Realfag (R1, R2 og Fysikk 1)

Hvem passer det for?

Realfagene passer for deg som har generell studiekompetanse, men mangler realfagskunnskap. Realfagene tar du som privatist og passer for deg som ønsker å ha muligheten til å ta eksamen to ganger i året. Fagene vil også gi deg realfagspoeng. Har du oppdatert kunnskap knyttet til T-matematikk vil realfagene være passende å ta.

Innhold: Matematikk R1, matematikk R2, fysikk 1.

Studiestart: Når som helst.

Varighet: Fleksibelt. Du har tilgang til hvert fag i 12 måneder, men velger selv om du vil fullføre på kortere tid.  

Eksamen: Skriftlig eksamen i Matematikk R1 og R2. Muntlig-praktisk eksamen i Fysikk 1. Eksamen tar du som privatist og arrangeres normalt to ganger i året (nov/des & mai/juni). Påmelding til eksamen i høstsemesteret foregår fra 1. september til 15. september, og påmelding til eksamen i vårsemesteret foregår fra 15. januar til 1. februar. Påmelding skjer via din fylkeskommune.

Opptakskrav: Ingen opptakskrav for å ta fag som privatist.

Finansiering: Lånekassegodkjent. Eksamensavgift kommer i tillegg, og betales til din fylkeskommune. Se mer om finansiering og betalingsmuligheter her

Oppsummering

Velg forkurs dersom du mangler generell studiekompetanse eller har et lavt snitt.

Har du generell studiekompetanse, men ikke hatt T-matematikk, er realfagskurset et bedre valg, da matematikken begynner med pensum fra T.  Realfagskurset er noe mer faglig krevende enn R1, R2 og Fysikk 1, men er til gjengjeld yrkesrettet og vil gi deg en god støtte inn i ingeniørstudiene. Foretrekker du skriftlig eksamen, vil realfagskurset være fordelaktig.

Ønsker du større fleksibilitet når det kommer til eksamen, og mulighet for å avlegge dette to ganger i året, bør du velge R1, R2 og Fysikk 1. Dette alternativet passer også godt for deg som allerede har gode kunnskaper i T-matematikk.

Fremdeles usikker?  Ta kontakt med oss på e-post, telefon eller chat.

Lykke til med studievalget! 

Hilsen Madeleine, studierådgiver, NKI Nettstudier