For gratis studierådgiving
Åpningstider 09 - 16 (man-fre)

Har du spørsmål angående våre studier eller opptakskrav – vi hjelper deg gjerne!


Klar for påbygging til studiekompetanse?

Mann med briller jobber på en bærbar datamaskin ved et bord med en kaffekopp.

Har du tatt yrkesfag på videregående, men angrer på at du ikke tok påbygging til studiekompetanse? De fleste av oss utvikler oss mye i løpet at årene på videregående skole. Vi blir eldre, vi lærer oss selv bedre å kjenne, og noen tenker mer og mer på at de ønsker å utdanne seg videre, eller kanskje skulle ha valgt et annet yrke.

Kort vei til studiekompetanse

Med Generell studiekompetanse kan du søke studier ved høyskoler og universiteter i inn- og utland. Ved å ta påbygging til generell studiekompetanse, kan du få studiekompetanse på kort tid. Studiene kan være relatert til linjen du har gått på videregående, men trenger ikke være det. Du kan også velge noe helt annet.

Du kan ta påbygging rett etter videregående, eller etter noen år i jobb. Det er aldri for sent! 

Har du fagbrev/svennebrev eller Vg3 yrkesfag?

Da trenger du bare fire fag for å oppnå studiekompetanse; Naturfag, Historie, Norsk og Matematikk.

Du kan ta fagene på fulltid, eller du kan forlenge studietiden og ta ett eller to fag om gangen. Dersom du er avhengig av å studere ved siden av full jobb, kan du be om utvidet studietid eller melde deg på ett fag om gangen. Da kan du ta eksamen etter hvert fag og bruke lengre tid.

Har du gått Vg1 + Vg2?

Da trenger du disse seks fagene; Naturfag, Historie, Norsk, Matematikk, Kroppsøving og Sosialkunnskap.

Du kan studere på fulltid og gjøre påbygget unna på ett år. Fordel gjerne eksamenene dine på høst og vår. Du har 18 måneders studietid, og kan evt. fordele fagene over 3 semestre. Du har dessuten mulighet til å utvide studietiden, eller å ta ett fag om gangen.

Skal du snart bli lærling, eller har du alt begynt? Ønsker du å spare et helt år?

Mange som tar yrkesfag på videregående, går et ekstra år for å få med seg påbygget, og ender opp med både fagbrev og studiekompetanse. Da har de brukt et ekstra år på å ta påbygging. Visste du at du kan ta påbygging mens du er lærling? Da sparer du inn et helt år!

Vi regner med at du i snitt trenger å bruke én time daglig på skolen. Jobber du fra 7 til 15 (som er ganske vanlig), og bruker én time på skolearbeid f.eks. etter middag, kan dette være en god løsning for deg. En god plan kan være at du tar ett fag per semester og avlegger eksamen i dette faget som privatist på slutten av semesteret. Da har du lærestoffet friskt i minne, og du har kun én eksamen å tenke på om gangen.

Forutsatt at du avlegger fagprøven, vil det være tilstrekkelig å ta bare fire fag for å oppnå studiekompetanse; Naturfag, Historie, Norsk og Matematikk.

I en del tilfeller legger arbeidsgiver til rette for dette. Bedriften drar da fordelen av mer kompetent arbeidskraft, som igjen gir godt omdømme for bransjen generelt, og din arbeidsgiver spesielt. For deg personlig, åpner det mange muligheter til videre utdanning, du sparer tid og penger (du kan jobbe et år mer), og du vil ha bedre forutsetninger for å klare den teoretiske delen av fagprøven.

Tar du nettstudier, kan du jobbe med skolen når du vil, hvor du vil. Du kan jobbe én time om dagen, eller bruke hele søndagen på skolen. Du kan arbeide med skolen fra jobben, hjemme, på hytta eller på toget.

Ta en prat med våre hyggelige studierådgivere dersom du vil vite mer, eller har spørsmål rundt påbygg og hva som er riktig for deg.

Lykke til!