For gratis studierådgiving
Åpningstider 09 - 16 (man-fre)

Har du spørsmål angående våre studier eller opptakskrav – vi hjelper deg gjerne!


Mangler du finansiering? Se våre tips til studiestøtte

Kvinne med hodetelefoner smiler mens hun bruker en bærbar datamaskin.

Det finnes flere muligheter for å få studiestøtte og studiefinansiering enn du kanskje er klar over. Vi har samlet noen tips og råd til deg som ønsker å studere, men mangler finansiering.

Tips og råd til studiestøtte og studiefinansiering 

Videreutdanning er en fin måte å øke din egen kompetanse på, og vil gjøre deg mer relevant for arbeidslivet. Samtidig er det mange av oss som synes det er dyrt å ta videreutdanning, og det tar mye tid. Med NKI’s nettstudier styrer du selv hvor og når du vil studere, slik at du kan kombinere studiene med jobb og hverdagslivet.

Arbeidsgivere kan ofte hjelpe deg med støtte til utdanning. I tillegg er det mulig å få støtte i lånekassen, både med stipend og lån. NAV har også ordninger for støtte til omskolering og videreutdanning. Nedenfor finner du flere muligheter til finansiering av utdanning.

Din egen arbeidsgiver 

De aller fleste arbeidsgivere ønsker utvikling for dyktige medarbeidere. Dersom du som ansatt vil styrke kompetansen din gjennom videreutdanning eller gjennomføre ulike kurs, øker du din egen verdi som ansatt for arbeidsgiveren din. Samtidig viser virksomheten du jobber i at nettopp du har en verdi og at de vil satse på nettopp deg. Dette gjør at du blir mer lojal til arbeidsgiveren din, og kanskje gir det lille ekstra for at dere sammen skal lykkes enda litt bedre. Derfor er det mange selskaper som deler hele eller deler av kostnaden ved videreutdanning.

Er du usikker på hvordan du skal gå frem, og hva nettopp du skal studere? Snakk gjerne med en studierådgiver i NKI Nettstudier, det gjør du ved å fylle ut skjemaet på denne siden.

Fagforbund og organisasjoner 

En rekke fagforbund har ulike støtteordninger for videreutdanning, omskolering og til å fullføre videregående skolegang.

  • Dersom du er organisert i LO, bør du søke om utdanningsstøtte via støtteordningen de har. Din lokale fagforeningsrepresentant kan helt sikkert hjelpe deg, og du kan lese mer om ordningen her
  • Andre organisasjoner, eksempelvis Parat, har også slike muligheter. Hos de kan du søke om stipend for videreutdanning to ganger i året. Du kan lese mer om dette her.
  • Dersom du er medlem i Delta, har også disse en ordning der du kan søke om utdanningsstøtte hele året til videreutdanning innenfor fagskole og ulike kurs. Mangler du fag fra videregående skole, er dette også noe du kan søke om. Mer om Deltas ordninger finner du her.
  • Også arbeidsgiverorganisasjoner har stipendordninger for ansatte hos sine medlemmer. Arbeidsgiverorganisasjonen Virke har blant annet en slik ordning, og det samme har NHO Reiseliv.

Lånekassen 

Lånekassen er det mest åpenbare stedet å søke om støtte til etter- og videreutdanning, og dersom du ønsker å omskolere deg. Det gir også muligheter for stipend sammen med lån. Lånekassen er en offentlig finansieringsordning, og har en stabil og god rente. Lånekassen er rett og slett en veldig fin måte å finansiere kompetanseløftet ditt, slik at du er en relevant og attraktiv arbeidstager over tid. I usikre tider er det fint å vite at vi har en finansieringsinstitusjon som legger til rette for at vi kan ta utdanning og videreutdanning. Trenger du råd om studier og lånekassefinansiering kan du snakke med en av NKI Nettstudiers rådgivere her.

Du kan også lese mer om lån og stipend i lånekassen her.

NAV 

Dersom du er så uheldig at du er blitt permittert eller arbeidsledig, kan du snakke med NAV om muligheter til støtte under utdanning. Skolegang kan bli godkjent som opplæringstiltak, og du kan dermed få støtte til utdanning, du kan lese mer om dette her. Du kan også kombinere dagpenger og finansiering fra Lånekassen, slik at du kan gjennomføre den utdanningen du selv ønsker. Her er det mange muligheter, og du kan finne mye informasjon både ved å følge linken til NAV og sjekke ut hva Lånekassen kan tilby. Snakk med kontaktpersonen din hos NAV om dette, slik at du gjør deg mer relevant for en videre arbeidsliv. 

Vi ønsker deg masse lykke til!