Har du spørsmål angående våre studier eller opptakskrav – vi hjelper deg gjerne!
Det kan være betryggende å sette opp en plan i god tid før du har eksamen. I planen kan du skrive inn de ulike eksamensdatoene og planlegge hva du skal lese i tiden før eksamensdagene. Til hvilken tid det er best å lese og løse oppgaver, varierer fra student til student, men planen lager du etter dine behov og din hverdag.
Gjør deg kjent med kompetansemålene for fagene/emnene du skal ha eksamen i. Da blir det lettere å ha oversikt over relevant pensum og øvingsoppgaver du skal forholde deg til før den aktuelle eksamenen.
Les et sted der du kan konsentrere deg. Ofte konsentrerer vi oss bedre på steder vi ikke forbinder med å slappe av. Altså er ikke sofakroken foran TV-en alltid det beste stedet å lese. For kroppen er det best å sitte ved et ordentlig bord med en riktig stol, slik at du ikke blir sliten i rygg og nakke. Har du nok lys? Lyset kan også spille en rolle for hodet og øynene, så sørg for å ha god nok belysning.
Vi er alle forskjellige. Noen konsentrerer seg best når det er helt stille, mens andre holder fokus bedre med bakgrunnsstøy eller musikk. En ting som gjelder for de aller fleste, er at man lett kan bli distrahert dersom meldinger eller varsler fra sosiale medier tikker inn. Når du har satt deg ned for å lese, bør du skru av varsler for å holde konsentrasjonen.
Tankekart er et godt hjelpemiddel når du øver til eksamen. Det er en effektiv måte å skrive ned tanker, stikkord, ideer og konsepter på. Tankekart er et visuelt verktøy som hjelper deg med å strukturere informasjon. Det kan hjelpe deg med å analysere, forstå og huske det du leser.
Det er anbefalt å lese med andre. Det kan være godt for å huske det du leser, men også for å reflektere og diskutere rundt tema i faget. Studerer du selvstendig, og ikke har en medstudent som tar det samme studiet som deg, kan det like vel være en idé å fortelle andre om det du leser. Forklar svaret på et spørsmål til dem. Det vil hjelpe deg å få det klart i hodet, og også å fremheve områder der du må lese mer. For noen, så kan det å lese noe høyt være til hjelp for å få stoffet til å feste seg. Kanskje personen du forklarer til kan delta i diskusjoner eller komme med andre refleksjoner enn deg selv?
Mange tenker at det er best å studere i så mange timer som mulig av gangen, men dette kan faktisk virke mot sin hensikt. Studier viser at for å best huske det du leser, bør du ta regelmessige pauser. Vi er alle er forskjellige, så det er viktig å finne en rutine som passer for nettopp deg. Hvis du studerer bedre om morgenen, kan du begynne tidlig før du tar en pause ved lunsjtid. Er du i arbeid på dagtid, ta en ordentlig pause før du setter deg ned med bøkene, slik at du er klar til å sette i gang på kvelden.
Forskning tyder på at riktig mat er viktig for hjernen og kroppen når du skal prestere. Å spise for lite, kan ha negative konsekvenser for konsentrasjonen og kan gjøre deg mer distrahert. Spiser man for mye eller for tung mat, kan man føle seg trøtt og sliten. Det finnes utallige artikler på nett med anbefalinger til hva du bør få i deg både før- og under eksamen, men det gjelder å finne noe som passer for deg. Husk å også drikke masse vann! Å være hydrert er viktig for at hjernen skal fungere på sitt beste.
Forsikre deg om at alt er klart i god tid før eksamensdagen. Skal du avlegge en stedbasert eksamen? Finn ut hvor eksamenslokalet ligger, og hva du skal ha med deg i god tid før eksamen. Unødvendig stress trenger du ikke, spesielt denne dagen. Beregn god tid for reisen og møt opp i god tid før eksamen. Avlegger du eksamen over nett, bør alt av utstyr være i orden. Sjekk at PC-en er ladet, eller at laderen er lett tilgjengelig. Sjekk at nødvendige programmer fungerer (Word, Excel, Tripletex, osv.).
Enten om du får informasjon i nettskolen, eller på e-post, er det viktig at du leser gjennom alt nøye. I informasjonen du får, kan det stå viktige ting som hvordan du laster opp din besvarelse, tillatte hjelpemidler på eksamen, hvordan eksamenen gjennomføres eller spesifikk informasjon om akkurat din eksamensgjennomføring. På den måten kan mange av spørsmålene som gjerne dukker opp på eksamensdagen elimineres på forhånd. Da unngår du unødvendig stress.
Vi håper disse tipsene er til god hjelp når du skal forberede deg til eksamen. Vil du lese mer om eksamen, kan du ta en titt på informasjon om eksamen.
Masse lykke til!